The Ant and The Cricket – Important Questions

Important Question and Answers

Q. Read the extract carefully and answer the questions that follow:

At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold
Away he set off to a miserly ant,
To see if, to keep him alive, he would grant H
im shelter from rain,
And a mouthful of grain,
He wished only to borrow;
He’d repay it tomorrow;
If not he must die of starvation and sorrow.

  1. Why did the cricket go to the ant?
    Ans. The cricket went to the ant to borrow some grain and shelter.
  2. What made the cricket bold?
    Ans. Starvation and famine made the cricket bold.
  3. What would happen if the ant did not give him any grain?
    Ans. If the ant did not give him any grain, he would die of starvation and sorrow.

Q. Read the extract carefully and answer the questions that follow:

My heart was so light
That I sang day and night
For all nature looked gay.
“You sang, Sir, you say?
Go then” say the ant, “and dance the winter away”.

  1. To whom is the ant talking?
    Ans.
    The ant is talking to the cricket.
  2. When was the heart light of the speaker of the first three lines?
    Ans.
    The heart of the speaker (cricket) was light during summer.
  3. What did the ant suggest to her listener?
    Ans.
    The ant suggested that he should go and dance the winter away.

Q. The cricket says, “Oh! what will become of me?” When does he say it, and why?

Ans. The cricket says it when there was winter season and he had no food left in his cupboard to eat. He was hungry.

Q. What is your opinion of the ant’s principles?

Ans. In my opinion, ant’s principles are a good key to a good life. We should not develop the habit to borrow money or to lend money because it turns a friend into an enemy.

Leave a Comment

Your email address will not be published.